Jens en Davy, een onbeperkt mediawijs duo

Artikel
Auteur(s): 
Toon De Kock - Digitaal.Talent@Gent

Davy heeft een verstandelijke beperking maar ook een voorliefde voor alles wat digitaal is. Hij woont en leeft bijna helemaal zelfstandig. Jens, een begeleider verbonden aan het Ortho-agogisch Centrum Broeder Ebergiste Broeders van Liefde, brengt Davy regelmatig thuis een bezoekje.


Welke relatie hebben jullie, Jens en Davy?

Jens: Ik ben een begeleider, maar niet Davy zijn individuele begeleider. Ik bezoek en ondersteun mensen die aan inclusief wonen doen. Inclusief wonen houdt in dat iemand met een verstandelijke beperking, mits enige ondersteuning, zelfstandig woont. Zo kom ik regelmatig bij Davy thuis. Daarnaast delen we de interesse in computer, internet en sociale media.

Davy: Dat klopt! Het ging zelfs zo ver dat we op een gegeven moment alle twee hetzelfde type tablet en smartphone hadden. Maar misschien was dit toevallig.


Hoe hebben jullie over de opleiding Mediacoach voor Duo's gehoord?

Davy: Ik volg regelmatig een cursus bij VONX en hoorde zo over deze opleiding. Ik was meteen enthousiast.

Jens: Zo kwam ik te weten dat Davy iemand zocht om een duo te vormen voor deze opleiding. Gezien onze gedeelde passie was het geen moeilijke keuze om toe te zeggen.


Waarom hebben jullie zich ingeschreven voor deze opleiding?

Jens: Omdat het over computer en sociale media gaat. Wanneer er ergens een probleem met een computer is, dan kijken alle collega’s mijn richting uit. Toen we op een vergadering met collega’s deze opleiding bespraken, zei iedereen dat het iets voor mij was. Ik heb dit dan ook met plezier opgenomen en voel me absoluut geen Chinese vrijwilliger. Het boeit mij ook hoe gepassioneerd Davy over dit thema praat.

Davy: Ik heb me ingeschreven om meer te weten te komen over onderwerpen die te maken hebben met internet, sociale media en online veiligheid. Ook wil ik graag andere mensen helpen met hun vragen rond computers en het internet. Voor mij is alles wat te maken heeft met de computer of smartphone een hobby of zelfs meer dan een hobby. Ik kreeg mijn eerste computer op voorwaarde dat ik een computercursus volgde. Sindsdien kriebelt het computervirus.


Wat wil je leren?

Jens: Voor mij is het belangrijk om te leren hoe mensen met een verstandelijke beperking beter te begeleiden bij hun digitale mediagebruik. Het is niet eenvoudig om een evenwicht te vinden tussen vrijheid en restrictie. Je kan iemand een verstandelijke beperking niet zo maar loslaten op het internet. Maar mensen met een beperking hebben evenveel recht op toegang tot de online wereld. Je kan het hen niet gaan verbieden. Je moet op zoek gaan naar de balans tussen beschermen en overbeschermen. Ook kijk ik uit naar het onderdeel rond mediawijsheid en dan vooral rond omgaan met reclame. Veel van de mensen die we begeleiden zijn zéér reclamegevoelig. Ze zien iets grappigs op televisie of op het internet en willen het meteen kopen. Het is goed dat de opleiding ingaat op dit moeilijke thema.

Davy: Ik weet al behoorlijk veel over digitale media, maar er zijn altijd dingen die ik nog niet weet. Ook zijn er zaken die ik nog niet helemaal onder de knie heb. Zo wil ik meer weten over privacy op Facebook, over veilige paswoorden en over bewerken van foto en video.


Groeit het gebruik van digitale media binnen de welzijnssector?

Jens: Het gebruik groeit enorm. Mensen met een beperking stellen meer en meer de vraag naar digitale media, maar het is moeilijk om voor iedereen op deze vraag in te gaan omwille van de veiligheid en privacy. Het is zeker niet evident om hen te begeleiden, je kan geen uniforme maatregels opleggen want iedereen is anders. Internetgebruik en digitale media zijn geen eenvoudige thema's voor het beleid. Alles evolueert zeer snel en het is niet gemakkelijk voor het beleid om bij te blijven.


Wat denk je van de idee dat iemand met een verstandelijke beperking wordt ingezet als coach?

Jens: Het concept is super, ik geloof erin, want ik weet dat mensen met een verstandelijke beperking de capaciteiten hebben om anderen te coachen. Zeker omdat ik met Davy aan de slag ga. De opleiding is helemaal op zijn lijf geschreven en ik wil hem daarbij begeleiden en ondertussen zelf meer te weten komen rond mediawijs begeleiden. Davy zal inhoudelijk nog bijleren en zal inzicht krijgen in het coachen. Hij zal leren hoe hij zijn kennis kan overbrengen naar andere leefgroepen en bewoners op zijn eigen rustige manier. Davy is een geëngageerd iemand en heeft ervaring binnen de advies en bewonersraad. Ik geloof zéker dat hij dit kan.

Lees meer over